31 Ağustos 2012 Cuma

Sbs Tercihinin Püf Noktaları Nelerdir


Sbs Tercihinin Püf Noktaları Nelerdir

Ortaöğretim kurumlarına geçiş sisteminin üç aşamalı uygulaması bu yıl sonlandı. Yine tercih sisteminde geçen yıldan farklı bir uygulamaya geçildi. Bu değişiklik velilerimizin daha dikkatli tercih yapmasını gerektirmektedir.

Buna göre öğrenciler, 01-08 Ağustos tarihleri arasında 10 okuldan oluşan tek bir tercih listesi yapacak. öğrenciler ek yerleştirme döneminde yeni bir liste yapmayacaklardır. Bu durumda öğrencilerin tercih listelerini çok dikkatli bir şekilde hazırlamaları önerilmektedir.

Lise Tercih Yaparker Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

Tercihler 01-08 Ağustos 2012 tarihleri arasında en fazla 10(on) tercih olmak üzere yapılacaktır.

Tercihler iki şekilde yapılabilir: Birincisi öğrenci velisi tarafından http://oges.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanan tercih listesinde yer alan okulların tercih kodlarına göre bireysel olarak yapılacaktır.

İkinci olarak, bireysel tercih yapamayanlar için okul müdürlüğü, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına velinin doldurup imzalayarak verdiği "Yerleştirme işlemi tercih ön çalışma formu" na bağlı kalarak veli adına yapacaktır.

Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanacak, tercihlerler ilgili bir düzeltme varsa elektronik onaylamadan önce yapılacaktır. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak, onaylama yapılmadığı takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacaktır.

Ayrıca tercihlerin elektronik ortamda hatasız, eksiksiz olarak tercih ve yerlerştirme e-kılavuzuna uygun doldurulması gerekmektedir. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacaktır

Tercih başvurusu sadece bir kez yapılacağından  ve başvuru işleminden sonra tercihler değiştirilemeyeceğinden öncelik sırasına ve bir önceki yıl okul taban puanlarına dikkat edilmelidir

OYP'si 196 ve üstü olup tercihte bulunan tüm öğrenciler yerleştirmeye katılabilecektir

Yerleştirme işlemleri için öğrenciler 10(on) okul tercih edebilecektir

Yerlestirme işlemi, ortaöğretime yerleştirme puanı(oyp) göre yapıır. Öğrenciler tercih başvuruları alındıktan sonra puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılır. Ortaöğretim yerleştirme puanlarının eşit olması halinde 8. sınıf seviye belirleme sınavı SBS puanı eşitliğin devamı halinde 7. sınıf seviye belirleme sınavı SBS puanı, yine eşitliğin olması halinde 6. sınıf seviye belirleme sınavı SBS puanı yüksek olan öğrenciye öncelik verilir. Bunlarında eşit olması halinde tercih önceliği dikkate alınır.

Yerleştirme işlemi yapılarak öğrencilerin asil olarak kazandıkları tercihlerinin üstündeki tercihlerinde yedek yerleştirme yapılırYedek yerleştirme sonucunda öğrenciler birden fazla tercihine yedek olabilirler. yedek yerleştirme yapılacak okulların kontenjanları, asıl kontenjanın 3 katı alınarak belirlenecektr. Özel okullar için yedek kontenjan belirlenmez.

Örneğin kontenjanı 80 olan okula 240 öğrenci yedek yerleştirilecektir. Bu yedek sırası 12 Eylül 2012 tarihindeki yerleştimenin sonuna kadar geçerli olacaktır.

Yerleştirme işlemi tamamlandığında bazı öğrenciler hem asıl hem yedek olarak, bazı öğrenciler sadece asıl olarak ve bazı öğrenciler ise sadece yedek olarak tercihlerine yerleştirilmiş olabilirler. Bazı öğrenciler ise hiçbir terihinde asıl yada yedek olamayabilir. Asil ya da yedek olarak yerleştirilemeyenler sınavsız öğrenci alan okullara kayıt yaptırabilirler

Asıl listeden kayıt hakkı kazanan öğrenciler 27-31 Ağustos 2012 saat:17:00 tarihleri arasında kayıt yaptırmamaları durumunda bu haklarını kaybederler.

E-okul sistemine zamanında işlenmeyen okul kayıtları geçerli değildir. Kayıtların zamanında sisteme girilmesinden okul yöneticileri sorumludur. Veliler kayıt durumlarını veli bilgilendirme sisteminden takip ederek kayıtlrının yapılıp yapılmadığını görebilir ve okul yöneticilerini uyarabilirler.

Yerleştirme sonuçlarına göre tercihlerinden birini asıl olarak kazanan öğrencilerin kayıt dönemi sona erdikten sonra; 03 Eylül 2012 saat:08:00'en itibaren boş kalankontenjanlara, yedek listeden yedeklik sırası dikkate alınarak kayıt hakkı kazanan öğrenciler ilan edilecektir.

Her öğrenci kayıt hakkı kazandığı okulla, kayıt hakkı kazandığı gün hariç 3(üç) iş günü içerisinde saat 17:00'ye kadar kayıt yaptırmak zorundadır. Kayıt yaptırmadığında, boş kalan kontenjan için sistem tarafınfan yedek listede yer alan sıradaki öğrenciye kayıt hakı verileceğinden, bu haklarını kaybeder.

Yedek kayıt döneminde, boşalan kontenjanlar için yedek listede yer alan sıradaki öğrenciye kayıt hakkı verilmesi işlemi 12 Eylül 2012 saat:17:00'ye kadar sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır. 12 Eylül 2012 saat:17:00 itibariyle kayıt hakkı kazanan aayların kayıtları ise 14 Eylül 2012 saat 17:00'ye kadar devam edecektir.

Yerleştirme döneminde kayıt hakkı kazanan adaylar durumlarını e-okul sisteminden anlık olarak izleyebileceklerdir.

Yedek listeden kayıt hakkı kazanan öğrencilerden bu hakkını kullanmak istemeyen öğrencilerin kayıt hakkı kazandıkları okula bu haklarını kullanmayacaklarını yazılı olarak bildirmeleri durumunda, bu bilgi okul müdürlükleri tarafından e-okul sistemine işlenir. Bu durumda, 3(üç) iş günü kayıt süresi eklemeksizin sıradaki yedek öğrenciye kayıt hakkı sistem tarafından otomatik olarak verilir.

Herhandi bir okula kayıtlı iken yedek listeden başka bir okula kayıt hakkı kazanan öğrenciler bu haklarını kullandıkları takdirde, bir önceki(kayıtlı oldukları) okuldaki kayıtları sistemden otomatik olarak silinir. Bu durumda kontenjanı azalan okul için yedek listeye göre sıradaki bir öğrenciye kayıt hakkı sisten tarafından otomatik olarak verilir.

Yapılan yerleştirmelerin sonucunda herhangi bir orta öğretim kurumuna yerleştirilemeyen, yerleştirildiği halde kayıt yaptırmayan veya kayıt yaptırıp da daha sonra sildiren öğrenciler sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumalarına kayıt yaptırabileceklerdir.


Kayıt Tarihlerine Ulaşabilmek için TIKLAYINIZ.

0 yorum:

Yorum Gönder