B12 vitamini eksikliğinde bir çok
hastalık meydana gelmektedir. B12 vitramini et ve süt
ürünlerinde bulunmaktadır. Et ve süt ürünü tüketmeyen kişilerde B12 vitamini eksikliğine sık rastlanmaktadır.
B12 vitamini
eksikliğinde halsizlik, unutkanık gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
B12 vitamini sebzelerde bulunmadığından özellikle
vejeteryanlar risk altındadır. Yıllar boyu et ve et ürünü almayan kişilerde
halsizlik, çabuk yorulma, eklem ağrıları, unutkanlık, vücut direncinde azalma,
el ve ayaklarda uyuşma, yürümede zorluk, kulak çınlaması, hissizlik, uyuşukluk,
sabahları yataktan yorgun kalkma gibi belirtiler gösterebilir.
B12 vitamininin faydaları;
·
Sinir fonksiyonları için gerekli
·
B12 vitaminin folik
asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını
önleyici etki gösterir,
·
Sinir hastalarını
tedavi edici rolü vardır,
·
Bağışıklık sistemini
güçlendirir,
·
Kırmızı kan
hücrelerinin üretimine yardımcı olur.
B12 Vitamini Hangi Yiyeceklerde/Besinlerde Bulunur?
Karaciğer,
süt, yumurta akı, peynir, balık, et, dana eti, dana karaciğeri, böbrek, midye,
uskumru, sardalya.
0 yorum:
Yorum Gönder